okrag
zadanie: Na okregu jednostkowym wyznaczamy punkt P(x) dla którego długosc łuku okregu jest równa |x|
liczac od punktu P(0)=(1; 0) do punktu P(x).
Definiujemy funkcje S(x) oraz C(x) jako współrzedne kartezjanskie tego punktu: P(x)=(C(x);
S(x))
| | 2 | |
1.Zaznaczyc na okregu punkt P( |
| π). Podac jego współrzedne a nastepnie |
| | 3 | |
| | 2 | |
wyznaczyc wartosc S(x) oraz C(x) dla x= |
| π. |
| | 3 | |
2.Korzystajac z nierównosci 3,1 < π < 3,2 pokazac, gdzie na okregu jednostkowym lezy punkt
P(12),
który definiuje liczby C(12) i S(12). Zbadac, czy prawdziwa jest nierównosc S(12) > 0.
wiem, ze to moze proste ale nie za bardzo wiem jak to zrobic
moglbym prosic o pomoc?