f.wymiera
wykaz: wykaz ze jesli a+b+c=0 i a,b, c ∊ R \ {0} to
wyznaczylam a=−b−c ale po podstawieniu i przeksztalceniach nic nie uzyskuje
31 mar 21:28
wykaz: proszę o pomoc
31 mar 21:42
...:
a3+b3+c3=3abc
−b3−3b2c−3bc2−c3+b3+c3=3(−b−c)bc
31 mar 21:44
wykaz: i z tego:
−3b
2c−3bc
2=3(−b−c)bc /:3bc
−b−c=−b−c
raczej nie tak mialam przeksztalcac
31 mar 21:55
pigor: ..., np. tak :
a+b+c=0 ⇒ a+b= −c i a+c= −b i b+c= −a , oraz
0= a+b+c /
3 ⇒ 0=(a+b+c)
3=
= a
3+b
3+c
3+3a
2b+3a
2c+ 3b
2a+3b
3c+ 3c
2a+3c
2b+6abc=
= a
3+b
3+c
3+3ab(a+b)+3ac(a+c)+3bc(b+c)+6abc=
= a
3+b
3+c
3+3ab(−c)+3ac(−b)+3bc(−a)+6abc=
= a
3+b
3+c
3−3abc−3abc−3abc+6abc=
a3+b3+c3−3abc ⇔
| | a2 | | b2 | | c2 | |
⇔ a3+b3+c3= 3abc/:abc ⇔ |
| + |
| + |
| = 3 c.n.w. .  |
| | bc | | ac | | ab | |
31 mar 21:55
Hajtowy: Szanowny
pigorze proszę bez gotowców

Dowód jakby na maturę
31 mar 22:00
agulka:
a+b+c=0⇒a+b=−c
| a2 | | b2 | | c2 | |
| + |
| + |
| =3 /*abc |
| bc | | ac | | ab | |
a
3+b
3+c
3=3abc
L=(a+b)
3−3a
2b−3ab
2+c
3=(−c)
3−3ab(a+b)+c
3=−3ab(−c)=3abc=P
31 mar 22:05
pigor: ..., o

, to przepraszam, nie pomyślałem o tym, a na
inne strony raczej "nie skaczę" , czyżby., a na jaką , kiedy i gdzie
31 mar 22:07
PW: agulka, ale Twój dowód nie jest poprawny logicznie. Korzystając z tezy dochodzisz do
"czegoś". Takie rozumowanie niestety nie dowodzi ani prawdziwości tezy, ani tego "czegoś". Jak
wiadomo, w wyniku poprawnego rozumowania na podstawie fałszywej tezy można udowodnić cokolwiek
(zarówno zdanie prawdziwe, jak i fałszywe).
1 kwi 10:16