Oblicz współczynniki funkcji kwadratowej
diego: | | 1 | |
Oblicz współczynniki b i c funkcji kwadratowej f(x) = − |
| x2 + bx + c, wiedząc, że suma |
| | 2 | |
miejsc zerowych funkcji f wynosi 8, a największa wartość funkcji f jest równa 4.
Proszę o pomoc
31 mar 21:04
zawodus: wsk. największa wartość jest w wierzchołku paraboli..
31 mar 21:06
31 mar 21:10
diego: Hmm.. niestety nic mi to nie mówi.. parabola ta będzie chyba dosyć szeroka, ale nic więcej nie
wiem..
31 mar 21:11
diego: a przepraszam, nie widziałem Twojego posta Marcin
31 mar 21:12
Marcin: tzn nie.
Inaczej.
31 mar 21:13
diego: 4 z wzoru na q, a ta ósemka?
31 mar 21:13
zawodus: przecież wiesz ile jest a, teraz liczysz b.
potem wiesz, że f(xw)=4
31 mar 21:14
31 mar 21:14
5-latek: zewzoru Vietea
31 mar 21:14
5-latek: Marcin − probowales dokonczyc zadanie ?
31 mar 21:15
zawodus: Marcin było ok jeśli patrzeć, że wykorzystałeś to:
31 mar 21:15
Marcin: Mi się wydawało, że już jest skończone
31 mar 21:18
5-latek: Ja chce wiedziec jaki Tobie wyszedl wynik by porownac
Ja tez robilem to zadanie
31 mar 21:20
Marcin: Skończę robić maturkę i będę się dalej głowić, chociaż przesadnym optymistą to ja nie jestem
31 mar 21:23
5-latek: Dobrze
31 mar 21:23
diego: O tego wzoru nie znałem..

No tak, czyli:
8= U{−b){−
12}
b=4
Δ=16+2c
c=−4
Coś takiego mi wyszło, powinno być dobrze. Dzięki wielkie
31 mar 21:23