log
***422***: 422. określ liczbę pierwiastków równania w zależności od m.
odp: brak pierwiastków: m∊(0,12)u{−0,5}
jedno rozw. m∊(−
∞; −
12) u (−
12,
∞)u{12}
dwa rozw. m∊(12,
∞)
1 lis 13:06
Nikka: w liczniku jest log o podstawie m czy liczba logarytmowana to mx ?
1 lis 13:28
422: przepisuje bez błędów

liczbą logarytmowana jest mx.
1 lis 13:44
422: przepisuje bez błędów

liczbą logarytmowana jest mx.
1 lis 13:44
Nikka: tylko się upewniam
1 lis 13:46
422: a pomożesz? czy nie mam na co liczyć?
1 lis 13:47
Nikka: próbuję, ale nie wychodzą mi takie same odpowiedzi
1 lis 13:52
Nikka: skąd masz te odpowiedzi?
1 lis 13:54
422: z tyłu zbioru. mi też wychodzą inne, a mianowicie takie:
brak dla m∊(0,12)
jedno dla m∊{0,12}
dwa dla (−∞,0) u (0,∞)
a Tobie?
1 lis 15:39
Nikka: jedno dla m=12,
dwa dla m∊(12, ∞)
nie ma dla m∊(0,12)
1 lis 15:44
Nikka: totalnie nie mam pojęcia skąd im się wzięły te przedziały z −1/2

bo reszta u mnie się zgadza
1 lis 15:45
Eta:
Nikka
odp. podana przez Ciebie jest poprawna
422 ...... podał odp. z "księżyca"
1 lis 15:50
Nikka: podobno ma taką odpowiedź w zbiorze, co kompletnie mnie zmyliło

dzięki Eta
1 lis 15:52
Eta:
Producenci zbiorów , biorą tylko "grubą kasę"....
poprawne odp. ich jak widać .. nie intersują ( a powinny)

Pozdrawiam
1 lis 15:55
Nikka: 423 zacznij od wyznaczenia dziedziny równania
D: m>0 i x>0 i x+3>0 i log(x+3)≠0
D: m>0 i x>0 i x+3>0 i log(x+3)≠log1
D: m>0 i x>0 (po rozpatrzeniu wszystkich warunków z x)
Następnie przenieś 2 na lewą stronę (przyrównujemy do zera).
Sprowadzamy do wspólnego mianownika i ułamek i 2 i przyrównujemy do zera tylko licznik tzn.
logmx − 2 log(x+3) = 0
logmx − log(x+3)2=0
logmx=log(x+3)2
Mamy te same podstawy logarytmu po prawej i lewej stronie, więc znak logarytmu opuszczamy :
mx=(x+3)2
mx=x2 + 6x + 9
x2 + (6−m)x + 9 = 0
Otrzymaliśmy równanie kwadratowe z parametrem.
Będzie nam potrzebna Δ, Δ=m2−12m
1. Równanie kwadratowe ma jeden pierwiastek gdy a≠0 i Δ=0
a=1≠0
Δ=0⇔m2 − 12m=0⇔m=0 lub m=12
Ponieważ z dziedziny wynika, że m musi być większe od zera bierzemy pod uwagę tylko m=12.
2. Równanie ma dwa pierwiastki gdy a≠0 i Δ>0
Δ>0⇔m2 − 12m>0⇔m∊(−∞,0)∪(12,∞)
Biorąc pod uwagę dziedzinę czyli m>0 otrzymujemy m∊(12,∞)
3. Równanie nie ma pierwiastków gdy a≠0 i Δ<0
Δ<0⇔m2 − 12m<0⇔m∊(0,12)
Biorąc pod uwagę dziedzinę czyli m>0 otrzymujemy nadal m∊(0,12)
1 lis 16:13