planimetria
EdgarAllan: Suma długości boków AB i AC trójkąta o polu 40√3 jest równa 26. kąt BAC ma miare 60o. Oblicz
odległość od boku BC punktu, który jest jednakowo odległy o wszystkich wierzchołkow tego
trójkąta.
31 mar 20:56
EdgarAllan: czemu wszyscy omijają moje zadania
31 mar 21:17
Eta:
Pomagam
31 mar 21:37
Eta:

Z trójkąta OBD "ekierki"
| | 1 | |
P(ABC)= |
| *b*c*sin60o=40√3 ⇒ bc= 160 i z tresci zad. b+c=26 |
| | 2 | |
a=2|DB|=
√3*R
z tw. kosinusów a
2=c
2+b
2−2bc*cos60
o ⇒ a
2= c
2+b
2−160
(b+c)
2=26
2 ⇒ b
2+c
2+2bc=676 ⇒ b
2+c
2=356
to a
2=......... i R= ....
d= ........
31 mar 21:51