planimetria
Paweł: Oblicz, jakie jest możliwie największe pole okrągłej serwety (wynik podaj z dokładnością do 1
dm2) wyciętej z kawałka materiału, który ma kształt:
a) trapezu równoramiennego o bokach 3 m; 1,5 m; 1,2 m i 1,5 m
b) rombu o przekątnych 1,2 m i 1,6 m.
31 mar 20:56
EdgarAllan:

a) 2r= h
(1,5)
2 = h
2 + ((3−1,20/2))
2
h=1,2
r=0,6
dalej juz chyba sobie poradzisz
31 mar 21:04
Paweł: nie kapuje
31 mar 21:08
EdgarAllan:

jezeli jest to trapez równoramienny to 1,5 musi byc jego ramieniem , 1,2 krótsza podstwa , a 3
dłuzsza
wpisujemy okrag w trapez(serweta ma byc okragła trapez jest twoim materiałem)
teraz potrzebujemy długosci promienia
wiec liczmy z pitagorasa− x=(3−1,2)/2, drugi bok to ramie =1,5 i w ten sposob znajdujemy h
JEsli tego dalej nie rozuemiesz to masz braki w podstawie materialu i nie jestem w stanie ci
tego
wytłumaczyc.
31 mar 21:15