Oblicz resztę z dzielenia wielomianu nie wykonując dzielenia.
Harsay: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian u, nie wykonując dzielenia.
w(x) = x4 + 5x3 + x + 6, u(x) = (x+5)(x−1)
Próbowałem zrobić coś takiego: (x+5)(x−1) = x−a i wyliczyć z tego a, aby zgodnie z
twierdzeniem Bezouta obliczyć w(a) czyli resztę.
Jednak nie mogę dojść do poprawnego wyniku.
Poprawny wynik: 2x+11
Z góry dziękuję za pomoc.
31 mar 20:43
Mila:
Liczymy reszty W(x) przy podzieleniu przez : (x+5) oraz (x−1)
a) −5
w(−5)=625+(−625)−5+6=1
b)W(1)=1+5+1+6=13
Reszta z dzielenia w(x) przez (x+5)*(x−1) jest wielomianem stopnia <2⇔czyli ma postać:
R(x)=ax+b
W(x)=(x+5)*(x−1)*P(x)+R(x)⇔
R(−5)=1=a*(−5)+b
R(1)=13=a*1+b
po rozwiązaniu układu:
a=2, b=11
R(x)=2x+11
31 mar 20:52
Harsay: Aaaa, teraz kumam!
Dzięki
31 mar 20:53