Proszę o wskazówkę.
Damian: Proszę o wskazówkę.
Kąt α jest taki, że sinα + cosα = 4/3 . Oblicz wartość wyrażenia sin3α + cos3α
31 mar 20:42
Damian: sinα = 4/3 − cosα próbowałem to podstawić do drugiego równania ale nie o to chyba tu chodzi
31 mar 20:43
Damian: sinα = 4/3 − cosα próbowałem to podstawić do drugiego równania ale nie o to chyba tu chodzi
31 mar 20:44
ZKS:
sin3(x) + cos3(x) = [sin(x) + cos(x)]3 − 3sin(x)cos(x)[sin2(x) + cos2(x)]
31 mar 20:47
Eta:
| | 16 | |
sin2α+2sinα*cosα+cos2α= |
| ⇒ sinα*cosα=.... |
| | 9 | |
sin
3α+cos
3α=(sinα+cosα)
3−3sinα*cosα*(sinα+cosα)=.........
31 mar 20:48
Eta:
@
ZKS ? ...
31 mar 20:49
ZKS:
To była moja pułapka.
31 mar 21:09
Damian: Ok już rozumiem

to jest coś na zasadzie kombinowania z wzorami Vieta.

Dziękuję !
31 mar 21:26