zadanie liczby. Równanie
Bartłomiejooo: suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 7.jeśli w tej liczbie przestawimy cyfry ,to otrzymana
liczba będzie o 2 większa od podwojonej pierwszej liczby. jaka to liczba ?
Proszę o pomoc. Niestety wszystko mi się skraca i nie wiem co dalej. mam już tyle.
a+b=7
b+a= 2(a+b)+2
może mi ktoś podpowiedzieć jak ułożyć układ ?
1 lis 13:05
***422***: a− cyfra dziesiątek liczby dwucyfrowej
b−cyfra jedności liczby dwucyfrowej
a+b=7
b*10+a=2* (10*a +b) + 2
Twój układ jest zły

poprawny jest powyższy.
zauważ, że a, b to cyfry
żeby stworzyć liczby musisz określić na której pozycji jest która, tzn. jeśli cyfra dziesiątek
jest równa a, to piszemy 10*a, gdy cyfra jedności wynosi b to piszemy 1*b a cała liczba
wygląda tak: 10a+b
1 lis 13:11
Bartłomiejooo: Czy mógłbym poprosić jeszcze o sprawdzenie ? bo wydaję mi się ,że robię to źle .
a+b=7 b=7−a
b*10+a=2* (10*a +b) + 2
10b+a=(20a+2b)+2 7−a=9,5a/4
8b=19a+2 28−4a=9,5a
4b=9.5a 28=11,5a
b=9.5a/4 a=2.43
b=5.7
czyli ta liczba to 25 ?
prosze o sprawdzenie

1 lis 13:45