Planimetria
Paweł:

Zakład stolarski przygotował drewniany blat do łazienki z wyciętym miejscem na okrągły zlew.
a) Sprawdź, czy wycięte koło może mieć pole większe od 0,65 m
2
b) Ile wynosi pole wyciętego koła, jeśli odległość między dłuższymi krawędziami blatu a
brzegiem tego koła jest równa 15 cm? Wynik podaj z dokładnością do 1dm
2
bok a) 2215mm
bok b) 895 mm
31 mar 20:41
muflon: 2215mm=2,215m
895mm=0,895 m
a) promień koła musi być mniejszy niż połowa boku b, r<(1/2)b
Wyznacz odpowiednie równanie z wzoru na pole koła
b) 15 cm =0,015m
2r=2,215− 2* 0,015=..
Policz pole koła, zamień jednostki 1m2=100 dm2
1 kwi 18:16