Ułamki algebraiczne
IZZKA: Mam polecenie: oblicz wartość ułamka algebraicznego dla podanej obok liczby wynik przedstaw w
postaci a+b
√c, gdzie a, b, c ∊ W i c>0
| | (6−x)(2+x) | |
i podpunkt d) |
| , 2−√2 |
| | (x−1)2 | |
Nie wiem co mam robić to znaczy wiem jak liczyć (podstawić za x 2−
√2 i obliczyć) ale nie
radzę sobie dalej. Pozostałe przykłady zrobiłam, ale na tym stanęłam i wynik: 42+28
√2 ni jak
nie chce mi wyjść. Błagam o pomoc.
31 mar 20:26
Janek191:
| | [6 − ( 2 − √2)]*[ 2 + 2 − √2] | |
d) |
| = |
| | [ ( 2 − √2 − 1]2 | |
| | ( 4 + √2)*( 4 − √2) | | 42 − (√2)2 | |
= |
| = |
| = |
| | (1 −√2)2 | | 1 −2√2 + 2 | |
| | 16 − 2 | | 14*( 3 + 2√2) | |
= |
| = |
| = |
| | 3 − 2√2 | | ( 3 − 2√2)*( 3 + 2√2) | |
| | 42 + 28 √2 | | 42 + 28√2 | |
= |
| = |
| = 42 + 28√2 |
| | 32 − (2√2)2 | | 9 − 8 | |
31 mar 20:38
5-latek: To powiedz jak zrobilas pozostale przyklady ?
Po prostu nie chce mi sie wierzyc w to . Nawet nie zaczelas robic
31 mar 20:43
IZZKA: dziękuję bardzo Janek191

już teraz wiem gdzie cały czas popełniałam błąd

dobrze że są
jeszcze ludzie, którzy bezinteresownie chcą pomóc, a nie tylko tacy, którzy szukają sensacji i
problemu tam gdzie go nie ma...
1 kwi 17:33
Xoxo: Czemu w drugiej linijce w jednyn nawiasie jest +ϰ√2 a w drugim −√2 ?
28 lut 18:30