wielomiany
buba: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równań:
a) x3|x|+6x2=0
b) (x+1)(x2+2)+(x+2)(x2 +1)=0
31 mar 20:18
5-latek: Suma dwoch skladnikow jest rowna 0 gdy oba skaldniki sa =0
31 mar 20:21
52: b)
(x+1)(x
2+2)+(x+2)(x−1)(x+1)=0
(x+1)[(x
2+2)+(x+2)(x−1)]=0
x+1=0 v x
2+2+x
2+x−2=0
x=−1 v 2x
2+x=0
x=−1 v x(2x+1)=0
31 mar 20:22
pomocnik: Dobre
31 mar 20:22
52: a) x2(x|x|+6)=0
x2=0 v x|x|+6=0
x=0 v I x<0 v II x≥0
x=0 v −x2+6=0 v x2+6=0
x=0 v x2=6 v x2=−6
x=0 v x=√6 v x= − √6 v x∊∅
x<0 x<0
x=0 v x= − √6
31 mar 20:25
pigor: ...
52 w b) od kiedy to x
2+1= (x−1)(x+1) w zbiorze liczb R .
31 mar 20:37