Oblicz limes funkcji przy n dążącym do nieskończoności
Koala: Hej, mam do Was prośbę, pomóżcie proszę, jak rozwiązać ten przykład?
Oblicz limes przy n→
∞:
Próbowałam na wiele sposobów i nie wychodzi, wiem że odpowiedź wynosi −3, ale skąd to się
bierze?
31 mar 20:15
Koala: Pomocy.. ! Ktoś coś?
31 mar 20:31
31 mar 20:34
Koala: | | 2n | | 3n | | n2 | | n6 | |
Tak próbowałam, |
| →0 i |
| →0, ale co zrobić z |
| i |
| ? |
| | 5n | | 5n | | 5n | | 5n | |
31 mar 20:45
pomocnik: też zbieżne do zera
31 mar 20:45
Koala: Niby tak się wydaje intuicyjnie, ale może jakieś uzasadnienie?
31 mar 20:50
maslanek: Twierdzenie Stoltza
31 mar 20:51
pomocnik: Np. 0<n
2≤<2
n dla n≥4
czyli
i teraz tw. o trzech ciągach
31 mar 20:53
Koala: Dziękuję ślicznie, rozumiem
31 mar 20:55
pomocnik: Tw. Stolza. Najlepiej jak się strzela z armaty do wróbla
31 mar 20:55
pomocnik: No problem
31 mar 20:55
Koala: Aaa, to tak przy okazji mam jeszcze problem z innymi przykładami, tj chodzi o limes z:
Problem polega na tym, że nie wiem jak rozprawić się z
n√n!.
31 mar 21:14
Koala: W przykładzie a) wyrażenie pod pierwiastkiem dąży do 0, a czy pierwiastek n−tego stopnia z tego
to po prostu 0?
31 mar 21:17
pomocnik: | 1 | |
| →0, ale nie każ mi tego udowadniać |
| n√n! | |
31 mar 21:17
pomocnik: W przykładzie a) wyrażenie pod pierwiastkiem dąży do 0, a czy pierwiastek n−tego stopnia z
| | 1 | |
tego to po prostu 0? Porównaj z n√ |
| |
| | n | |
31 mar 21:19
Koala:
| | n+3 | | n√n+3 | | 1 | |
Ale w takim razie wychodzi mi n√ |
| = |
| = |
| *n√n+3 |
| | n! | | n√n! | | n√n! | |
Pierwszy czynnik dąży w takim razie do 0, drugi do 1, więc całość dąży do 0. Jakiś błąd w
rozumowaniu?
31 mar 21:30
pomocnik: Na pierwsze pytanie TAK
31 mar 21:31
pomocnik: Drugie też TAK
31 mar 21:32
Koala: uff jak dobrze

a jak to się dzieje, że odpowiedź do przykładu b) ma niby wyjść 3e?
31 mar 21:34
Koala: ojjj drugie też tak, tzn jest jednak błąd?
31 mar 21:35
pomocnik: Bo to tak już nie pójdzie
31 mar 21:36
Koala: A w takim razie jak?
31 mar 21:37
pomocnik: | | n | |
Cały problem w policzeniu granicy |
| , czyż nie? |
| | n√n! | |
31 mar 21:38
Koala: Otóż to
31 mar 21:41
pomocnik: | n | | 1 | | an+1 | |
| = |
| i tu małe twierdzonko: Jeżeli |
| →b, to n√an→b |
| n√n! | | | | an | |
31 mar 21:45
Koala: Ciągle mi wychodzi 0
31 mar 21:45
Koala: Dziękuję

jednak po użyciu tego twierdzenia granica ciągle wychodzi 0. W takim razie czy taka
jest odpowiedź? A jeśli nie to jaka?
1 kwi 09:04
Koala: Chodzi o przykład a).
1 kwi 09:05
zawodus: Zważając na wszystkie wasze obliczenia i pomoce, to mnie wychodzi 0
1 kwi 09:27
Koala: Niech tylko ktoś to potwierdzi, że na pewno tak jest
1 kwi 10:38
pomocnik: To ja powiem zgadzam się, ze w b) powinno wyjść 3*e, to nie żart
1 kwi 13:21
pomocnik: A a) to 0
1 kwi 13:32