Rozwiąż równanie
Roooooney: Rozwiąż równanie (cos2x+cosx)2+(cosx+1)2=cos2x−2cos2x w przedziale <0,2π>.
na początku jedno pytanie, czy (cos2x)2=cos24x = (cos2x−sin2x)(cos2x−sin2x)
31 mar 20:05
mała: uwaga !
wykorzystaj jedynke trygonometryczna !
31 mar 20:08
Roooooney: ok, pójdę tropem z jedynką, a odpowiesz mi na moje pytanie?
31 mar 20:09
Piotr 10: niestety nie, spojrz w tablicach
cos2x = 2cos2x − 1 więc
(cos2x)2 = (2cos2x − 1)2
31 mar 20:13
Piotr 10: rozbij, to na same pojedynczy kąt poskraca Ci się Lewa strona z prawa strona troche ( tak mi
sie wydaje)
31 mar 20:13
Roooooney: "rozbij", o jakie rozbicie Ci tutaj chodzi bo nie łapię

próbuję zrobić to zadanie na różne sposoby ale na razie marnie to wygląda, w każdym sposobie
trzeba się strasznie rozpisać a powinien być gdzieś skrót którego nie widzę.
31 mar 20:26
Roooooney: hm
31 mar 20:37
Roooooney:
31 mar 20:44
J:
⇔ cos22x + 2cos2xcosx + cos2x +(cosx+1)2 = cos2x − 2cos2x ⇔
cos22x + 2cos2xcosx + (cosx+1)2 + 2cos2x = 0 ⇔
cos22x + 2cos2x(cosx +1) + (cosx+1)2 = 0 ⇔
[ cos2x + (cosx +1) ]2 = 0 ⇔ cos2x + cos x + 1 = 0 ⇔
cos2x − ( 1 − cos2x) + cosx + 1 = 0 ⇔ 2cos2x + cosx + 1 = 0
podstawienie t = cosx i t ∊<−1,1>
1 kwi 11:39
J:
Ostatnia linijka źle... cos2x − (1 − cos2x) + cosx + 1 = 0 ⇔ 2cos2x + cosx = 0 ⇔
⇔ cosx(2cosx +1) = 0
1 kwi 11:47
omega: | | 1 | |
czyli wychodzi cosx=0 lub cosx=− |
| .. |
| | 2 | |
Udało mi się wyliczyć innym sposobem ale wyszło mi inaczej, mianowicie:
(cos2x+cosx)
2+(cosx+1)
2=cos
2x−2cos2x
(cos
2x−sin
2x+cosx)
2+(cosx+1)
2=cos
2x−2(cos
2x−sin
2x)
(cos
2x−1+cos
2x+cosx)
2+(cosx+1)
2=cos
2x−2(cos
2x−1+cos
2x)
(2cos
2x+cosx−1)
2+(cosx+1)
2=cos
2x−2(2cos
2x−1)
Podstawiam za cosx=t żeby łatwiej mi się liczyło:
(2t
2+t−1)
2+(t+1)
2=t
2−2(2t
2−1)
4t
4+2t
3−2t
2+3t
2+t
2−t−2t
2−t+1+t
2+2t+1=t
2−4t
2+2
4t
4+5t
3−2t
2+2=−3t
2+2
4t
4+5t
3+t
2=0
t
2(4t
2+5t+1)=0
wracam do postaci cosx
cos
2x(cosx+1)(4cosx+1)=0
| | 1 | |
cosx=−1 lub cosx=− |
| lub cosx=0 |
| | 4 | |
Proszę o sprawdzenie mojego sposobu, i wytłumaczenie mi co zrobiłem źle
1 kwi 18:27
ZKS:
Doprowadzenie do prostszej postaci ma dobrze J o 11 : 47.
Policz jeszcze raz (2t2 + t − 1)2.
1 kwi 18:41
omega: ZKS, jesteś wielki
| | 1 | |
miałem jeden błąd, zamiat 5t3 jest 4t3 przez co Δ=0, wyliczam t0=− |
| |
| | 2 | |
i wszystko się zgadza
1 kwi 18:46