Oblicz prawdopodobieństwo
Kamilkaaa : Rzucamy 4 razy kostką do gry .Oblicz prawdopodobieństwo że wyrzucimy 6 oczek : a) dokładnie dwa
razy b) co najmniej dwa razy
2) W pewnej miejscowości rodzi się średnio 480 dziewczynek i 520 chłopców na 1000 niemowląt .
Jakie jest prawdopodobieństwo ze w rodzinie pięciodzietnej
a) liczba dziewcząt jest większa niz liczba chłopców
b) wszystkie dzieci są tej samej płci
3) Wykonujemy n rzutuów kostką dla jakiej wartości n prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego
na wyrzuceniu co najmniej jednej 6 jest większe od 11/36 ?
Proszę o jakieś wskazówki
31 mar 19:52
wredulus:
1) wskazówka: schemat Bernulliego się kłania
31 mar 19:53
wredulus:
2) także schemat Bernulliego, i również schemat Bernulliego
31 mar 19:53
wredulus:
wszystkie trzy zadania polegają na "podstaw do wzoru" ... więc w czym problem
31 mar 19:54
Olafulo : Ej też nie mogę ogarnąć podobnych zadań .. a nie trzeba tu zacząć od rozkładu
prawdopodobieństwa ?
31 mar 20:29
wredulus:
Już Ci pisałem (i nie musisz zmieniać nicku) ... schemat Bernulliego ... podstawiasz do wzoru i
nie kombinujesz zbytnio
31 mar 20:35
Olafulo : 1
P(S=2)= (4 na dole 2)*(1 / 6)2*(5 /6)2=
2) P(s=3) =(5 na dole 3)*(1/2)3*(1/2)2 =
P(s=4)=(5 na dole 4)*(1/2)4*(1/2)=
dobrze ?
31 mar 22:01
Olafulo : ale w tym 8 to już nie wiem jak
31 mar 22:10