.
Piotr 10: Do windy na parterze budynku wsiadło 6 osób, po czym każda z nich w sposób losowy wysiadła na
jednym z trzech pięter budynku. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na żadnym z pięter nie
wysiadły więcej niż 3 osoby?
Ω − zbiór 6−elementowych wariacji z powtórzeniami zbioru 3−elementowego
IΩI=3
6
A' − zdarzenie przeciwne
I przypadek
Wszyskie osoby wysiada na jednym piętrze budynku
IA
1'I=3
II przypade
Na jednym z trzech piętr budynku wysiądzie 5 osób a na dwóch pozostalych jedna osoba
III przypadek
Na jednym z trzech piętr budynku wysiadzie 4 osoby, a na dwoch pozostalych dwie osoby
Głownie nie jestem pewny tego wyroznionego przypadku A
3'
31 mar 19:51
wredulus:
A3' ... na dwóch pozostałych 'po jednej' osobie −−− tak winno być
2*1 i będzie OK
31 mar 19:58
Piotr 10: No, ale tym dwóm osbom przydzielam piętro czyli 2 sposby, oraz są to dwie osoby , czyli 2*2 ?
31 mar 20:01
wredulus:
popatrz co piszesz w A
3'
| | | |
wybieram na | cztery osoby które wysiądą na jednym piętrze |
| | |
| | | |
na trzy sposoby wybieram które to będzie piętro ... stąd: 3* | ... jasne |
| | |
następnie wybieram jedną z osób na 2 sposoby i wybieram jej piętro na 2 sposoby
następnie pozostaje jedna osoba 1 i jedno piętro 1
Niby dobrze ... ale jest błąd
mamy osoby: a,b,c,d,e,f ... i a,b,c,d wysiadają na pierwszym piętrze
pozostaje nam e,f oraz piętra 2 i 3
Ty teraz robisz −−− losujemy człeka a następnie mu piętro
no to można wylosować e i mu piętro 2 (wtedy f ma 3 piętro)
ale też można było wylosować f i mu 3 piętro (wtedy e ma 2 piętro)
i jedno i drugie losowanie prezentuje DOKŁADNIE taką samą sytuację ... ale Ty ów sytuację
liczysz podwójnie

na ile sposobów mogą wysiąść (jeden na jednym piętrze, drugi na innym) na 2*
1: e2 i f3
lub f2 i e3
31 mar 20:08
Piotr 10: a co jesli wysiada na tym samym piętrze ? ( osoby e i f) ?
31 mar 20:12
Piotr 10: ?
31 mar 20:18
zawodus: 2 osoby 2 piętra − 4 możliwości.
31 mar 20:21
Piotr 10: To mam ok czy nie ?
31 mar 20:21
zawodus: Wg mnie ok poczekamy na argument wredulusa

chyba poszedł testować zadanie
31 mar 20:28
wredulus:
Piotr ... wtedy ok ... ja po prostu to bym rozdzielił na przypadek kolejny czyli miał:
6,0,0
5,1,0
4,1,1
4,2,0
31 mar 20:30
Saizou : jak mamy 2 osoby i 2 pietra
to osoba
A może wybrać piętro 1 lub 2, jak również osoba
B może wybrać piętro 1 lub 2
czyli każdy ma 2 opcje zatem 2*2=4
31 mar 20:30
wredulus:
więc przyjąłem, że A3' to opcja 4,1,1
31 mar 20:32
zawodus: Czyli sprawa wyjaśniona
31 mar 20:32
Piotr 10: ok , thx
31 mar 20:34