wielomiany
kasia: Rozłóż wielomian na czynniki i wyznacz jego pierwiastki

w(x) = 0,01x
4 − x
rozłożyłam to tak:
w(x) = (0,1x
2 +
√x)(0,1x
2 −
√x)
i co dalej? jak wyznaczyć pierwiastki ?
31 mar 19:44
wredulus:
0,01x4−x = x*(0,01x3−1) ... i rozkładasz dalej
31 mar 19:50
wredulus:
ewentualnie:
0,01x4−x = 0,01x(x3 − 100) ... i rozkładasz dalej
31 mar 19:51
Marcin:
x(0,01x3−1)
x=0
0,01x3−1=0
0,01x3=1
x3=100
x=3√100
31 mar 19:51
kasia: aha teraz rozumiem

dzieki
31 mar 19:52
agoola: Jak chcesz rozłożyć 0,01x3−1 na czynniki, to możesz użyć wzoru skróconego mnożenia na różnicę
sześcianów, czyli:
a3−b3=(a−b)*(a2+ab+b2)
Twoje b=1, natomiast 'a' w tym przypadku to 3√0,01x
Dalej w zbiorze liczb rzeczywistych już się nie da rozłożyć, więc ostatecznie pierwiastki są 2.
31 mar 19:59
kasia: a może mi podać ktoś te pierwiastki tego wielomianu ? bo nie jestem pewna czy mi dobrze wyszło
31 mar 20:02
kasia: pliss
31 mar 20:08