Muszę narysować wykres funkcji i mam taki przykład:
3x+1/2x+5
| 3x+1 | 3x+ 7.5 − 6.5 | 6.5 | −13 | ||||
= | = 1.5 − | = | + 1.5 | ||||
| 2x+5 | 2x+5 | 2x+5 | 4x+10 |
| 13 | ||
f(x) = | (szkic wystarczy) | |
| 4x |
| 13 | ||
g(x) = − | (na podstawie poprzedniego robisz) | |
| 4x |
| −13 | ||
h(x) = | (na podstawie poprzedniego robisz ... o jaki wektor 'przesuwasz' ) | |
| 4(x+2.5) |
| −13 | ||
j(x) = | + 1.5 (na podstawie poprzedniego robisz ... o jaki wektor 'przesuwasz' | |
| 4(x+2.5) |
)
| 3x+1 | ||
i to j(x) to właśnie Twój wykres funkcji tej j(x) = | ||
| 2x+5 |
| 3x+1 | 1,5(2x+5)−6,5 | 6.5 | ||||
f(x)= | = | =1,5− | ||||
| 2x+5 | 2x+5 | 2x+5 |
czyli to może też być
| −6,5 | |
+1,5 czyli funkcja wyjściowa to | |
| 2x + 5 |
| −6,5 | |
wektor=[−5,1,5] | |
| 2x |