Suma a+b jest równa...
Mania: Liczby rzeczywiste a,b spełniają warunki:: a
3+b
3=19, a
2b+ab
2=−6. Wtedy suma a+b jest równa:
37 13 1 25
?
Nie wiem jak to zrobić

Dodaje to stronami i wtedy mi wychodzi:
a
3+a
2b+ab
2+b
3=13
(a+b)
3=13
co teraz? jak mam to zrobić

31 mar 19:30
ZKS:
Na pewno a3 + a2b + ab2 + b3 = (a + b)3?
31 mar 19:33
Mania: nie, nie ma trójek ... !
31 mar 19:36
Mania: to może tak:
a2(a+b)+b2(a+b)=13
(a+b)(a2+b2)=13
ale to też mi nic nie daje, hm?
31 mar 19:37
ZKS:
To żeby skorzystać ze wzoru (a + b)3 co musisz zrobić już to nawet napisałaś.
31 mar 19:42
Mania: hm, mogę skorzystać z tego wzoru ale:
a3+a2b+ab2+b3=13
a3+3a2+b+3ab2+b3−2a2b−2ab2=13
(a+b)3−2a2b−2ab2=13
co mi to daje?
31 mar 19:49
ZKS:
Wyciągnij przed nawias −2 może coś wtedy zobaczysz.
31 mar 19:51
Mania: (a+b)
3−2(a
2b−ab
2)=13
(a+b)
3+12=13
(a+b)
3=1
a+b=1
najciemniej zawsze pod latarnią

dzięki
31 mar 19:54
ZKS:

.
31 mar 19:55