wielomiany rozszerzenie
fiołek: Wyznacz wielomian w(x) = f(x)*g(x)+h(x). Ustal, dla jakiej wartości parametru a jest to
wielomian trzeciego stopnia.
f(x) = 1−ax2
g(x) = 2ax2 + x
h(x) = ax4 + 1
31 mar 19:29
5-latek: W(x)= (1−ax2)(2ax2+x)+ax4+1
Najpierw wykonaj to dzialanie
31 mar 19:31
fiołek: w(x) =−2a2x4 + a4 + ax2 + x + 1
31 mar 19:36
fiołek: to to jest proste tylko co dalej ?
31 mar 19:36
31 mar 19:41
5-latek: NO chyba nie takie proste bo ja nie widze zeby przy wymnazaniu dostac a4
31 mar 19:45
kasia: w(x) = −2a2x4 + ax4 + ax3 + 2ax2 + x + 1
31 mar 19:50
kasia: tyle mogłam pomóc, ale co dalej to ja też nie wiem
31 mar 19:51
kasia: i rownież proszę o wytłumaczenie co dalej ?
31 mar 19:51