Wszystko pięknie tylko nie wiem co z tym ,,C" na końcu funkcji.
Piotrek: Najmniejszą wartością funkcji f(x)=x2+4x+c jest liczba −1 . Największą wartością tej funkcji w
przedziale <1;3> jest :
A.16 B.24 C.8 D.12
31 mar 19:19
Ajtek:
Znajdź współrzędne wierzchołka paraboli:
| | −b | |
xw= |
| y w=f(x w) → znajdziesz c  . |
| | 2a | |
31 mar 19:21
5-latek: Wiataj
Ajtek
Jak sie dzisiaj czules po tej zmiane czasu . Ja fatalnie
31 mar 19:29
Piotrek: y
w=f(x
w)= (−2)
2+4*(−2)

coś chyba nie tak ;c
31 mar 19:34
Marcin: | | −4 | |
xw= |
| =−2 Nie należy do przedziału, więc co?  |
| | 2 | |
31 mar 19:36
wredulus:
y
w wyliczasz, aby wyznaczyć 'c'

y
w = f(−2) = (−2)
2 + 4*(−2) +
c = −1 (podane w zadaniu)
stąd wyliczasz 'c'
mając już jawną postać funkcji f(x) jesteś w stanie wyznaczyć największą wartość jaką funkcja
przyjmuje w przedziale x∊<1;3>
31 mar 19:36
Piotrek: c=3 ! dzięki wielkie !
31 mar 19:41
Ajtek:
Witam Panowie.
Jak po zmianie czasu? Tak samo jak przed, tylko wieczór się skrócił o godzinę

.
31 mar 19:42