wielomiany
buba: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równań:
a) x3|x|+6x2=0
b) (x+1)(x2+2)+(x+2)(x2 +1)=0
c)x7−5x5 +4x3=0
31 mar 19:16
PW: a)
Jedno rozwiązanie widać: jest to liczba 0. Dla x≠0 można podzielić stronami przez x2, co da
równanie
x|x| + 6 = 0, x≠0,
które to równanie ma znowu oczywiste rozwiązanie.
31 mar 19:28
buba: może i oczywiste ale nie dla mnie...
31 mar 19:39
buba: Przykład c) udało mi się zrobić ale dwóch pierwszych nie
31 mar 19:46
PW: A nie jest dla Ciebie oczywiste, że
|x| = x dla x >0
|x| = − x dla x < 0 ?.
31 mar 20:23