Proszę o najprostsze wytłumaczenie, tak dla cepa.
kolano goryla: Dany Jest punkt A(5, 8) oraz punkt S(−1, −3) będący środkiem odcinka AB. Wyznacz współrzędne
punktu B.
31 mar 19:03
Janek191:
A = ( 5; 8)
B = ( x; y)
S = ( − 1 ; − 3) jest środkiem odcinka AB, więc
| | 5 + x | | 8 + y | |
xs = |
| = − 1 ys = |
| = − 3 |
| | 2 | | 2 | |
31 mar 19:13
kolano goryla: nie rozumiem skąd ten x i y.
31 mar 19:26
kolano goryla: proszę bardzo o wytłumaczenie
31 mar 19:41
wredulus:
który x i y
31 mar 19:45
wredulus:

A (5,8)
B (x,y) <−−− czyli jakieś współrzędne ... ale ich (jeszcze) nie znamy
S (−1,−3)
i stosujemy wzór na obliczanie współrzędnych środka odcinka
31 mar 19:46
Janek191:

x, y − to współrzędne punktu B , których nie znamy
31 mar 19:52
Janek191:

x, y − to współrzędne punktu B , których nie znamy
31 mar 19:53
kolano goryla: jestem upośledzona,ale po co mam obliczać wzór na obliczenie wsp. środka skoro już je znam? i
nadal nie rozumiem jak obliczyć współrzędne B.
31 mar 20:00
Janek191:
Mamy
| 5 + x | | 8 + y | |
| = − 1 / * 2 |
| = − 3 / * 2 |
| 2 | | 2 | |
5 + x = − 2 8 + y = − 6
x = − 2 − 5 = − 7 y = − 6 − 8 = − 14
B = ( − 7; − 14)
===========
Kliknij po lewej stronie na
geometria analityczna i odszukaj " środek odcinka "
31 mar 20:10
5-latek: Skoro jestes upsledzona i twierdzisz ze znasz wzory na wspolrzeddnre srodka odcinka to je tu
napisz
31 mar 20:13
kolano goryla: już rozumiem! dziękuję
31 mar 20:23