wielomiany i funkcje wymierne
Buli: Rozwiążcie, pliska, to równanie:
2x4+3x3+3x−2=0.
1 lis 12:41
melka: 2x4+3x3+3x=2
i dalej...
1 lis 12:47
Buli: nie pamiętam jak to się robiło. Możesz to dokończyć?
1 lis 12:55
melka: w tym problem ze ja tez

ja bym to dodala, ale musza byc te same podstawy chyba
bo ja nie to by wyszlo:
8x
8=2 ale to nie tak i
1 lis 12:58
Nikka: a wcale nie...
2x4 − 2 + 3x3 + 3x = 0
2(x4 − 1) + 3x(x2 + 1) = 0
2(x2 − 1)(x2 + 1) + 3x(x2 + 1) = 0
(x2 + 1)[2(x2 − 1) + 3x] = 0
(x2 + 1)(2x2 + 3x − 2) = 0
dla każdego x∊R x2 + 1 > 0
pozostaje rozwiązać proste równanie kwadratowe z drugiego nawiasu...
1 lis 13:04
godzio187: to może ja coś namodze
1 lis 13:05
godzio187: a dobra już zrobione
1 lis 13:05
Buli: Ja wysiadam... !
Nie pasuje mi tu ani mnożenie obustronne, ani dzielenie, nie wiem... Dodawanie sama napisałaś,
że też nie jest dobre.
Może ktoś inny będzie to umiał
1 lis 13:07
Buli: O, spóżniłem się trochę. Dzięki
1 lis 13:08
Eta:
podzielniki wyrazu wolnego: −1,+1, −2, +2 −−− są kandydatami na pierwiastki całkowite
W(−2)= 2*16 +3*(−8) +3*(−2) −2= 0
zatem pierwiastkiem jest x = −2
wykonujemy dzielenie:
(2x4 +3x3 +3x −2) : ( x +2)= 2x3 −x2 +2x −1
−2x4 −4x3
−−−−−−−−−
= −x3 +3x
+x3 +2x2
−−−−−−−−−−
= 2x2 +3x
− 2x2 −4x
−−−−−−−−−−
= −x −2
+x +2
−−−−−−−−
= =
otrzymamy rozkład lewej strony:
( x +2)( 2x3 −x2 +2x −1)=0
(x +2)[( x2( 2x −1) +( 2x −1)]=0
(x +2)( 2x −1)( x2 +1)=0
x = −2 v x = 12 , x2 +1≠0 −−− brak pierw. rzeczywistych
Odp: rozwiązaniem równania są : x = −2 v x = 12
1 lis 13:08