statystyka kule --pomocy!
janda: W pudełku są 3czarne, 2białe i 4żółte kule, losujemy bez zwracania dwie kule. Oblicz EX oraz
wariacje D2 X wylosowanych kul żółtych. nalezy wykonać drzewko
31 mar 18:31
janda: Bardzo prosze o pomoc
W pudełku są 3czarne, 2białe i 4żółte kule, losujemy bez zwracania dwie kule. Oblicz EX oraz
wariacje D2 X wylosowanych kul żółtych.
31 mar 20:13
PW: Panie mój, po co drzewko?
Należy obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń
A
0 − "wylosowano 0 kul żółtych"
A
1 − "wylosowano jedną kulę żółtą"
A
2 − "wylosowano dwie kule żółte".
Te trzy zdarzenia tworzą całą przestrzeń Ω. P(A
0) i P(A
2) liczy się bardzo łatwo, a zatem
P(A
1) też (jako różnica).
Ω to zbiór wszystkich 2−elementowych podzbiorów zbioru 9−elementowego, więc
| | 10 | | 6 | |
Zgodnie z tzw. klasyczną definicją prawdopodobieństwa P(A0) = |
| , P(A2) = |
| , |
| | 36 | | 36 | |
| | 10 | | 6 | | 16 | | 20 | |
zatem P(A1) = 1 − ( |
| + |
| ) = 1 − |
| = |
| . |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | |
Zmienna losowa "liczba wylosowanych kul żółtych" przyjmuje więc wartości 0, 1 lub 2 odpowiednio
z prawdopodobieństwami ... itd.
31 mar 20:16
janda: bardzo Ci dziekuje za pomoc , ale mam prosbe jeszcze, czy mógłbys mi wyjasnic dokladnie jak
oblicza sie Ω i Ao oraz A2

z gory dziekuje
31 mar 20:57
janda: ok, zaskoczyłem już

silnia przecież i wszystko jasne

wielkie dzieki
31 mar 21:58