pigor: ..., pierwiastków całkowitych danego równania w(x)= x
3+9x
2+23x+15= 0,
(o ile istnieją) szukasz wśród podzielników wyrazu wolnego wielomianu w, czyli
tu liczby 6, a więc wśród liczb ±1,±2,±3,±6 (jest tego co

), spośród których
interesuje mnie tylko jeden − pierwszy lepszy − który zeruje dany wielomian; no
i mam bardzo szybko (w pamięci) jest nim −1, bo w(−1)=0 , zatem
x3+9x2+23x+15= 0 ⇔ x
3+x
2+8x
2+8x+15x+15= 0 ⇔
⇔ x
2(x+1)+8x(x+1)+15(x+1)= 0 ⇔ (x+1)(x
2+8x+15)= 0 ⇔
⇔ (+1)(x
2+3x+5x+15)= 0 ⇔ (x+1)(x(x+3)+5(x+3)(= 0 ⇔ (x+1)(x+3)(x+5)= 0 ⇔
⇔ x+1= 0 v x+3= 0 v x+5= 0 ⇔
x∊{−1,−3,−5} . ...