aa
Hugo: | | 1 | |
cos2x= |
| dla x (0,5π;π) |
| | 8 | |
| | 1+√63 | |
wiec: cos2 x−sin2 x = |
| ? |
| | 64 | |
czy to dobrze mam

chodzi mi szczegolnie o znaki plus/minus.. to jest 11 cwiartka wiec sin i
cos jest dodatni?
31 mar 18:04
Hugo: ?
31 mar 18:09
52: cos2x= cos2x−sin2x
31 mar 18:10
Hugo: tak mam przeciez xd
31 mar 18:11
Hugo: .
31 mar 18:21
PW: A co Ty właściwie chcesz zrobić?
Rozwiązać równanie
| | 1 | | π | |
cos2x = |
| , x∊( |
| , π) ? |
| | 8 | | 2 | |
| | 1 | |
Czy może mając cos2x = |
| policzyć cos x? Nie ma polecenia i trudno coś powiedzieć. |
| | 8 | |
31 mar 18:25
Hugo: pisze oblicz sinx i cosx dla cos2x = 1/8 w przedziale ( 0 ; 0,5π)
31 mar 18:27
Saizou :
jest wzór że cos2x=cos
2x−sin
2=1−sin
2x−sin
2x=1−2sin
2x
| | 7 | |
sin2x= |
| sprzeczność  |
| | 4 | |
31 mar 18:27
PW: Saizou, pięknie podzieliłeś stronami przez 2.
31 mar 18:29
52: cos
2x+sin
2x=1
ukłąd równań patrzysz na drugą ćwiartkę i liczysz...
31 mar 18:30
Saizou : zdarza się

myślałem pewno o czymś innym
31 mar 18:31
Hugo: wychodzi mi:
cos2x =cos
2 x − sin
2 x = 2cos
2 x −1 = 1/8
2cos
2 x = 9/8
cosx = 3/4

bo ujemne odrzucamy

?
31 mar 18:32
Hugo: pierwsze polecenie dalem nie wlasciwie :x
31 mar 18:34
Mila:
cosinus w drugiej ćwiartce jest ujemny.
31 mar 18:35
Hugo: mila <3
31 mar 18:47