Oblicz długości przekątnych
Jarooo: W romb o wysokości 8cm wpisano okrąg, którego promień wynosi 4cm. sinus kąta ostrego rombu
wynosi 45 .
31 mar 18:02
muflon: rysunek dawaj
31 mar 18:06
Jarooo:

sinα=
√4{5}
31 mar 18:19
Jarooo: sinα= 45
31 mar 18:20
Jarooo: sinα=
45 =
8x
4x=40
x=10
AB=BC=CD=DA=10
i w tym momencie utknąłem
31 mar 18:23
Jarooo: sinα=
45 =
8x
4x=40
x=10
AB=BC=CD=DA=10
i w tym momencie utknąłem
31 mar 18:23
Jarooo: sinα=
45 =
8x
4x=40
x=10
AB=BC=CD=DA=10
i w tym momencie utknąłem
31 mar 18:24
muflon: wyznacz cosinus z "1" będziesz miał łatwiej
31 mar 18:37
muflon: albo weź trójkąt ADS S− przecięcie przekatnych, wyznacz w nim 2 kąty, α/2 i (180−α)/2 z
wzorów redukcyjnych i na połowę sinusa wyznacz sinusy 2 katów, promień jest wysokością tego
trójkąta, wyznacz obie połówki przekatnych i masz zrobione zadanie
31 mar 18:41
Jarooo: dzięki wielkie!
31 mar 18:42
muflon: masz odpowiedzi
31 mar 18:52