Geometria - pola
Krecik:

Dwa sąsiednie boki prostokąta ABCD mają długość IABI = 7 oraz IBCI = 3. Z punktu D poprowadzono
prostą przecinającą bok AB w punkcie E, a następnie prostą EF tak, że EF prostopadłe do DE i
gdzie punkt F należy do BC. Wiedząc, że IDEI = 3*IEFI, oblicz pole czworokąta DEFC.
Mógłby ktoś wyjaśnić od czego zacząć lub na co zwrócic uwagę by rozwiązać do zadanie?
Pozdrawiam
31 mar 17:59
muflon: Od pola prostokąta odejmij pola 2 trójkątów prostokątnych
31 mar 18:02
Krecik:

Tylko jak obliczyć te pola trójkątów?
I co teraz? Z pitagorasa wychodzą dwie niewiadome, więc trochę lipa. Może jakoś inaczje
oznaczyć boki?
31 mar 18:11
muflon: a układ równań próbowałeś?
31 mar 18:18
muflon: 1 układ pitagoras
2 układ podobieństwo!
31 mar 18:21
muflon: chociaz nie jestem pewnien
31 mar 18:22
Saizou :

i z podobieństwa trójkątów
31 mar 18:22
muflon: oznacz kąty (α. 90−α) w obu trójkątach i ułóż 2 równanie układu z podobieństwa
31 mar 18:23
muflon: o właśnie!
31 mar 18:24
Saizou : ewentualnie można z układu równań z 3 niewiadomymi, ale po co jak z podobieństwa łatwiej i
przyjemniej xd
31 mar 18:24
muflon: y=1, x=
√5
31 mar 18:28
Krecik: Eh, nie rozumiem tego zadania za bardzo. Wiem o czym mówicie, jednak nie wiem jak to zasotsować
w praktyce
31 mar 18:37
muflon: a miałeś układy równań

(7−y)
2+3
2=(3x)
2 − Pitagoras
(3x/x)=3/y − podobieństwo (Tales)
masz układ dwóch równań, wyznaczasz x i y, potem podstawiasz pod odpowiednie boki i liczysz
pole
31 mar 20:57