wielomiany z parametrem
Olgaaa: Wyznacz wartości parametru m, dla której równanie x4−3mx2−4m2+4=0 ma trzy różne rozwiązania.
Podstawiłam x2=t, t >=0
t2−3mt−4m2+4=0
jakie mam zrobić założenia?
31 mar 17:45
Olgaaa: nikt nic?
31 mar 18:43
PW: Gdyby to równanie kwadratowe miało dwa rozwiązania dodatnie, to zadane równanie dwukwadratowe
miałoby 4 rozwiązania.
Gdyby to równanie kwadratowe miało jedno rozwiązanie dodatnie i drugie ujemne, to zadane
równanie dwukwadratowe miałoby tylko 2 rozwiązania.
Musi być zatem jedno rozwiązanie dodatnie (takie t da 2 różne x będące rozwiązaniami) i jedno
rozwiązanie zerowe (t=0 da rozwiązanie x=0 i x =0 będzie podwójnym pierwiastkiem wielomianu
czwartego stopnia).
I tu najlepszy efekt daje odejście od schematu myślowego "delta i wzory Viete'a".
Skoro funkcja kwadratowa zmiennej t ma mieć miejsce zerowe t = 0, to
02 − 3m•0 − 4m2 +4 = 0
− 4m2 +4 = 0
m2 = 1
m = − 1 lub m = 1.
Sprawdzenie dla m = 1: badane równanie ma postać
x4 − 3x2 = 0
x2(x2 − 3) = 0
− rzeczywiście ma 3 rozwiązania. Sprawdzenie dla m = −1 nie daje pożądanego rezultatu.
Odpowiedź: Równanie ma 3 rozwiązania dla m = 1.
31 mar 19:01
Olgaaa: dziękuję Ci bardzo

właśnie przez takie patrzenie, że "delta i wzory Viete'a" średnio
wiedziałam, jak tu wykombinować
31 mar 19:39