help
Barry: Witam mam zadanie z ciągów :
W pewnym ciągu arytmetycznym Sn=Sm ,n≠m. Wykaż ,że Sn+m=0
31 mar 17:19
Barry: ma ktoś pomysł ?
31 mar 17:32
Saizou :
rozpisz S
n, S
m i S
n+m i skorzystaj z tego że S
n=S
m i zobacz co wyjdzie
31 mar 17:40
Barry: S
n+m =S
n+S
m
31 mar 17:43
Saizou : nie....
31 mar 17:44
Barry: a jak będzie
31 mar 17:45
Saizou :
rozpisz sumy ze wzorów i pamiętaj że
Sn=Sm
z tego wyliczysz pewną zależność, którą będzie można wstawić do Sn+m
31 mar 17:46
Barry: no z S
n=S
m wyliczyłem a
1 ale nie wiem jak zapisać S
n+m
31 mar 17:49
Saizou :
ogólnie masz że
| | a1+an | |
Sn= |
| n i an=a1+(n−1)r |
| | 2 | |
a naszym n jest n+m, czyli
gdzie: a
n+m=a
1+(n+m−1)r
31 mar 17:51
Barry: aha m miejsce n podstawiam (n+m)
31 mar 17:56
Saizou : tak xd
31 mar 17:57