calka
zadanie: ∫x
3(x
2−1)
7 dx =∫ xx
2(x
2−1)
7 dx
t=x
2
dt=2xdx
| 1 | |
| ∫t(t−1)7dt f(t)=t g'(t)=(t−1)7 |
| 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ( |
| t(t−1)8− |
| ∫(t−1)8dt |
| 2 | | 8 | | 8 | |
| 1 | | 1 | |
| x2(x2−1)8− |
| (x2−1)9 |
| 16 | | 144 | |
dobrze?
31 mar 17:11
zadanie: ?
31 mar 17:32
Mila:
Wynik masz dobry.
Ja liczę tak:
[x
2−1=t, x
2=t+1, 2xdx=dt]
| | 1 | | 1 | |
∫x*x2*(x2−1)7 dx= |
| ∫(t+1)*t7 dt= |
| *[∫t8 dt+∫t7 dt= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| t9+ |
| t8= |
| (x2−1)9+ |
| *(x2−1)8+C |
| | 2*9 | | 2*8 | | 18 | | 16 | |
Można jeszcze wyłączyć (x
2−1)
8
31 mar 17:53
zadanie: dziekuje
31 mar 19:14
zadanie: mam problem jeszcze z taka calka
jakas podpowiedz?
31 mar 19:15
wredulus:
Wskazowka
x3 = x3+x2 −(x2+x) + (x+1) − 1
Rozdzielasz na cztery ulamki ... i calka jest banalna ;
31 mar 19:25
zadanie: tylko najpierw trzeba wiedziec, ze tak mozna rozdzielic
jakis inny sposob?
31 mar 19:28
wredulus:
Jakis inny ... zauwaz ze licznik jest wyzszego stopnia niz mianownik −−− dzielisz te dwa
wielomiany ... i otrzymujesz to co ja robilem
31 mar 19:30
wredulus:
zapamiętaj:
| | w(x) | |
jeżeli masz do obliczenia ∫ |
| dx, |
| | q(x) | |
gdzie w(x) jest stopnia 'n', natomiast q(x) jest stopnia 'm' i:
1) n>m
| | r(x) | |
to dzielisz w(x) przez q(x) ... otrzymasz wielomian t(x) + |
| , gdzie r(x) jest |
| | q(x) | |
stopnia niższego niż 'm'
2) n=m
| | r(x) | |
to dzielisz w(x) przez q(x) ... otrzymasz wielomian stała + |
| , gdzie r(x) jest |
| | q(x) | |
stopnia niższego niż 'm'
3) n<m
to sprawdzasz czy q'(x) = w(x) (z dokładnością do stałej)
lub próbujesz rozkładu na ułamki proste
lub próbujesz zauważyć całki elementarne (np arctgx)
31 mar 19:35
Mila:
Jeśli nie wpadniesz na sposób kolegi
wredulusa, to
Dzielisz:
x
3 : (x+1)
x
3= 1x
3+0x
2+0x +0
Schemat Hornera:
1 0 0 0 x=−1
1 −1 1 −1 reszta −1
31 mar 19:37
zadanie: dziekuje
| | x3+x+1−x−1 | |
a mozna tak rozpisac |
| |
| | x+1 | |
| | x3−x | | x+1 | | 1 | |
∫ |
| dx +∫ |
| dx−∫ |
| dx ? |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
31 mar 19:48
wredulus:
| | x3−x | |
można ... ale zrobisz z ∫ |
| dx  |
| | x+1 | |
31 mar 19:50
Mila:
Oczywiście, tak samo wyjdzie, gdy pierwszy ułamek uprościsz.
| x(x2−1) | | x*(x−1)*(x+1) | |
| = |
| =x*(x−1)=x2−x |
| x+1 | | x+1 | |
31 mar 19:52
zadanie: dziekuje
31 mar 20:02
Mila:
31 mar 20:25