W trójkącie prostokątnym ABC punkt O jest środkiem przeciwprostokątnej AB
smerf: W trójkącie prostokątnym ABC punkt O jest środkiem przeciwprostokątnej AB. Punkt S nie należy
do płaszczyzny (ABC). Wiadomo , że |AS|=|SB|=|SC| . Wykaż , że odcinek SO jest prostopadły do
płaszczyzny (ABC).
31 mar 17:02
smerf: Jak to rozwiązać?
31 mar 19:37
nauczyciel: Z twierdzenia o kutangensie w ostrosłupie.
AS=SB=SC => <SOC=90`
co kończy dowód
23 sty 23:31
smerf: Dzięki
23 sty 23:33
Mila:
1) Punkt O jest środkiem okręgu opisanego na ΔABC.
2) Jeżeli krawędzie boczne ostrosłupa są jednakowej długości to spodek wysokości ostrosłupa
leży w środku okręgu opisanego na podstawie.
3) O − spodek wysokości ostr.⇔odcinek SO jest prostopadły do płaszczyzny ABC
23 sty 23:54