Zadania tekstowe
Kamix: Cześć wszystkim ; )
Mam problem z takim zadankiem:
Pewną pracę miało wykonać 18 robotników w ciągu 24 dni. Po 6 dniach odeszło 6 robotników. O ile
przedłuży się wykonanie pracy...
Powinienem napisać do tego zadania odpowiedni układ równań, itd... Jednak próbowałem zrobić to
"na chłopski rozum", a i tym sposobem nie mogę tego rozwiązać.
Proszę o pomoc ; )
31 mar 16:59
Kamix: Up..
31 mar 17:19
muflon: o 9 dni
31 mar 17:21
muflon: x − to cała praca
1/24 x tyle pracy wykona 18 robotnikós w 24 dni
1/(24*18) x tyle pracy wykonuje 1 robotnik 1 dnia
spróbuj tym algorytmem
31 mar 17:22
Kamix: muflon, spodziewałem się nieco bardziej szczegółowej odpowiedzi... Podaj chociaż jak ułożyłeś
układ równań czy cokolwiek innego.
31 mar 17:22
Kamix: Dzięki muflon, za wcześnie odświeżyłem stronę, oczywiście postaram się Twoim sposobem, w razie
problemów będę pisał.
31 mar 17:23
muflon: bez układu to zrobiłem, usiluje Cię nakierować, a nie dać gotowca
31 mar 17:24
muflon: ok
31 mar 17:24
Janek191:
Może tak :
w − średnia wydajność pracy jednego robotnika
18*w*24 = 18*w* 6 + ( 18 − 6)*w * t / : w
432 = 108 + 12 t
12 t = 432 − 108 = 324
t = 27
T = 6 + 27 = 33
Δt = T − 24 = 33 − 24 = 9
Odp. Czas wykonania pracy przedłuży się o 9 dni.
=====================================
31 mar 17:27
Kamix: A jednak sobie muflon nie poradziłem... Czy mógłbyś to to rozpisać wraz z komentarzem?
31 mar 17:29
Kamix: Oooo, Janka sposób jest dla mnie najbardziej przystępny, rozumiem w 100%. Dzięki Panowie ; ))
31 mar 17:30