Wykaż, że
omega: Ciągi (an) i b(n), gdzie n≥1 są ciągami arytmetycznymi. Wykaż, że jeżeli ciąg (cn)
zdefiniowany wzorem cn=an*bn (n≥1) jest ciągiem arytmetycznym, to różnica jednego z ciągów
(an) lub b(n) jest równa zeru.
Nie za bardzo wiem od czego tutaj zacząć? Mógłby ktoś pomóc?
31 mar 16:47
omega:
31 mar 17:00
omega:
31 mar 17:16
omega: up
31 mar 17:22
omega:
31 mar 17:33
omega: up
31 mar 17:43
omega:
31 mar 18:44
omega:
31 mar 19:27
J:
an = a1 + (n−1)r1
bn = b1 + (n−1)r2
cn = ( a1 + (n−1)r1)(b1 + (n−1)r2) = a1b1 + (n−1)a1r2 + (n−1)b1r1 +(n−1)2r1r2 =
= a1b1 +(n−1)[a1r2 + b1r1 + (n−1)r1r2]
Aby ten ciąg był arytmetyczny, wyrażenie: [ a1r2 + b1r1 + (n−1)r1r2] , musi mieć wartość
stałą,
niezależną od n ,a więc : a1r2 + b1r1 + (n−1)r1r2 = constans ⇔ r1 = 0 lub r2 = 0.
1 kwi 09:37
omega: dzięki
1 kwi 17:26