matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ równań
kinga:
pomogły mi ktoś to rozwiązać?
x−2y
= − 1
x
2
+4
2+xy
= 3
x
2
+4
doszłam do tego i nie wiem co dalej
−2y = −x −x
2
−4 xy +2 −3x
2
− 12 = 0
1 lis 12:08
Nikka:
podziel pierwsze równanie obustronnie przez −2 , otrzymasz y i podstaw y do drugiego równania
1 lis 12:15