współrzędne punktu B symetrycznego do punktu A względem prostej l
tomek: Wyznacz współrzędne punktu B symetrycznego do punktu A względem prostej l :
a) A(10,11), l: y−5=0
b) A(10,11), l: y=−x
c) A(2,3), l: x+3y−1=0
d) A(2,3), l: y=1/2x−3
kompletnie nie rozumiem tego typu zadań. fajnie by było jakby ktoś wytłumaczył bo szukałem na
necie i ludzie tylko gotowe rozwiązania dają... po których coś mi tam świta, no ale nie do
końca...
z góry dzięki
31 mar 16:47
J:
1) Piszesz równanie prosytch prostopadłych do prostej l i wybierasz przechodzącą przez punkt A
2) Znajdujesz punkt przecięcia sie tych prostych , punkt D
3) Punkt D jest srodkiem odcinka AB, ze wzorów na współrzedne środka odcinka obliczasz
współrzędne punktu B
31 mar 16:54
tomek: dziemki
31 mar 17:08