Trzeba sprawdzić, czy funkcja ma miejsca zerowe.
Dawid: Należy sprawdzić, czy podana funkcja ma miejsca zerowe.
f(x)=0,(1)x2 + 2,(6)x +16
31 mar 15:44
J: No to sprawdzaj .
31 mar 15:46
Dawid: No właśnie nie mam pojęcia jak traktować te liczby w okresie.
31 mar 15:47
zombi: Zamień je sobie osobno na ułamki zwykłe

a dopiero później do kwadratówki.
31 mar 15:51
J:
x = 0,(1) = 0,11111....
10x = 1,11111
x = 0,11111 i odejmujesz stronami:
| | 1 | | 1 | |
9x = 1 ⇔ x = |
| , czyli 0,(1) = |
| |
| | 9 | | 9 | |
31 mar 15:54
Dawid: Czyli ma to postać f(x)=
19x
2+
249x+16

?
31 mar 17:58
muflon: tak, a prościej jak przy x skrócisz do 8/3
31 mar 18:00
Dawid: Więc wynik jest (24/9)
2−4*(1/9)*16 = 0

Czyli funkcja ma 1 miejsce zerowe?
Więc Xo=−b/2a
A to daje
Xo=(−24/9)/(2*(1/9))=−12
Mogę prosić o sprawdzenie czy dobrze wyliczyłem wszystko?
31 mar 18:04