pomocy
Ania : jak obliczyć pole podstawy znając tylko jego przekatną w graniastosłupie prawidłowym
czworokątnym? proszę o jakiś wzór?
31 mar 15:21
31 mar 15:21
wredulus_pospolitus:
heh ... moje pytanie
jaką figurą jest podstawa w graniastosłupie PRAWIDŁOWYM czworokątnym
31 mar 15:22
Ania: kwadrat
31 mar 15:27
J: A jaki jest związek między przekątną kwadratu i jego bokiem ?
31 mar 15:29
Ania: nie wiem..
31 mar 15:30
J: Przekątna kwadratu o boku a wynosi: d = a√2
31 mar 15:36
wredulus_pospolitus:
Aniu ... a co właściwie porabiasz na lekcjach matematyki (pytam o okres OD 5 klasy podstawówki)
31 mar 15:36
Ania: proszę darować sobie te złośliwości... nie każdy przyswaja matematyczną wiedzę jak Ty.
dziękuję.
31 mar 15:42
J: Nie obrażaj się , tylko licz ... Pkw = ?
31 mar 15:45
wredulus_pospolitus:
Aniu ... z czystym sumieniem popatrz na całą ta sytuację ... masz bryły, a nawet nie wiesz, że
przekątna kwadratu (o boku 'a') wynosi a√2
31 mar 15:52
wredulus_pospolitus:
nie wspominając już o takich kwestiach jak:
1) wzór na pole trójkąta równobocznego
2) 'co oznacza' PRAWIDŁOWY graniastosłup
3) wykorzystanie w zadaniu tw. Pitagorasa
itd.
31 mar 15:53
Ania:

dane: d = 6
√2
wzór : d= a
√2
czyli: 6
√2 = a
√2 /: p{2
a = 6
dobrze ?
31 mar 15:56
J: Dobrze

Teraz pole podstawy...
31 mar 16:00
Ania: Pp = 36
31 mar 16:05
J: No i po temacie.
31 mar 16:08