Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie
MichałM: Hejka, ostatnio zakupiłem zbiór arkuszy z Aksjomatu (taki zielony nowe wydanie sor nam polecił
) i je katuje ale juz w paru zadaniach odpowiedzi różniły się od tego co wyszło i okazywało
sie ,ze moje rozwiązanie bylo dobre i mam kolejne takie zadanie. Prosta treść i wykonanie a
odpowiedz sie rożni.. wiec : Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
x
2−(m−2)x−m
2+2m=0 ma dwa rożne rozwiązania , których iloczyn jest większy od m
3 Zrobiłby
je ktoś?

Z góry dziękuję
31 mar 15:01
Hajtowy: Nikt zadań nie robi, co najwyżej można pomóc.
31 mar 15:06
wredulus_pospolitus:
x2−(m−2)x−m2+2m=0
ma mieć dwa RÓŻNE rozwiązania, a więc warunek: Δ> 0 <−−− i już masz ograniczenie 'm'
badasz iloczyn pierwiastków, czyli: x1*x2 ... skorzystaj z odpowiedniego wzoru Viete'a
x1*x2 = ..... < m3
i rozwiąż teraz tą nierówność ... później bierzesz część wspólną zbiorów −−− rozwiązanie oraz
warunek początkowy
31 mar 15:21