matematyka
Hubabuba: Zadanie3
Uczeń otrzymał pięć ocen:5, 3, 6, x, 3 . Średnia arytmetyczna tych ocen jest równa 4.
Oblicz i medianę tych pięciu ocen.
zadanie4.
Średnia wieku 15 mieszkańców pewnego bloku wynosi 33 lata. Gdy do wolnego
mieszkania wprowadził się nowy mieszkaniec, średnia zwiększyła się o 1 rok. Ile lat ma nowy
mieszkaniec?
31 mar 14:45
wredulus_pospolitus:
zad 3.
krok 1) wyznacz ile wynosi x
krok 2) ustaw oceny 'w kolejności'
krok 3) wskaż medianę
31 mar 14:46
wredulus_pospolitus:
zad 4)
33 −−− średni wiek
15*33 −−− tyle w sumie mają lat mieszkańcy
16*34 −−− tyle mają gdy się kolejny wprowadził
16*34 = 15*33 + x ; gdzie x−−−wiek nowego lokatora
31 mar 14:47
Hubabuba: a mógłbyś mi to napisać ? bo jestem troche zielona i nie wiem za bardzo jak się za to zabrać
31 mar 14:49
wredulus_pospolitus:
Hubabuba ... potrafisz liczyć średnią z ocen
31 mar 14:52
Hubabuba: o zadanie 3 mi chodzi
31 mar 14:53
wredulus_pospolitus:
albo inaczej
masz oceny: 3,3,5 i 6 ... jaką musisz teraz dostać ocenę, aby mieć średnią ocen = 4
31 mar 14:53
Hubabuba: średnią umiem, ale jakbym umiała zrobić to zad to bym tu nie pisała i nie prosiłam o koemntarz
tylko o rozwiązanie
31 mar 14:54
Hubabuba: nie kumam tego 4 pomnożyłam sb to
33
15*33
16*34
noi i co dalej ?
31 mar 14:57
Hubabuba: nie mógłbys mi napisac rpozwiązania i już ?
31 mar 14:58
Hajtowy:
Zadanie 3
17 + x = 20
x = 3
3,3,3,5,6
Medianą jest liczba ....
31 mar 14:58
Hubabuba: no dziękuje

jeden przyzwoity
31 mar 15:01
Hubabuba: a 4 zrobiłbyś ?
31 mar 15:01
wredulus_pospolitus:
przyzwoity ... bo dał gotowca ... bo nawet PODSTAW nie potrafisz

a w 4) nawet Ci kuźwa RÓWNANIE napisalem, które masz rozwiązać ... a Ty nadal 'nic'
31 mar 15:03
Hajtowy: Nie jeden przyzwoity, tylko po prostu aż mi żal patrzeć na osoby, które nie potrafią takich
banałów zrobić

Nie, nie zrobię.
werdulus podał jak robić to zadanie więc kombinuj.
31 mar 15:04
Hajtowy: werdulus przepraszam, że zrobiłem mu zadanie, 4 zadania już nie ruszę. Niech pomyśli
31 mar 15:05
wredulus_pospolitus:
Hajtowy −−− ale Ty nie masz za co przepraszać
31 mar 15:06
Hubabuba: ej no ale jak mam to zrobić ?
16*34 = 15*33 + x ; gdzie x−−−wiek nowego lokatora
16*34 = 544 a 15*33 = 495
noi i co dalej ?
31 mar 15:08
wredulus_pospolitus:
no i podstaw
544 = 495 + x
i wylicz ten x
31 mar 15:11
wredulus_pospolitus:
pytanie: Ile trzeba dodać do 495, aby otrzymać 544
31 mar 15:12
J: Masakra...
31 mar 15:13
Hajtowy:
A gdybyś miał :
x − wiek nowego mieszkańca
x
1 + x
2 + .... + x
15 − wiek kolejnych mieszkańców w bloku
x
1 + x
2 + .... + x
15 + x = 34 * 16
x = ...
31 mar 15:13
Hajtowy: J nie śmiej się
31 mar 15:14
Losek: trzeba dodać 49

dobra
31 mar 15:15
Losek: tonie jest śmieszne to jest tragiczne
31 mar 15:15
wredulus_pospolitus:
31 mar 15:16