Prosiłabym o sprawdzenie tego zadania, trygonometria
Karo: Kąt α jest ostry i sinα=
√3/2. Oblicz wartość wyrażenia sin
2α−3cos
2α
sin
2α+cos
2α=1
(
√3/2)
2 + 3cos
2α=1
| | 3 | | 3 | |
sin2α−3cos2α = |
| − 3* |
| |
| | 4 | | 4 | |
| 3 | | 9 | | 6 | | 3 | |
| − |
| = − |
| = − |
| = −1,5 |
| 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
31 mar 14:09
J: Skąd masz drugą linijkę ?
31 mar 14:11
Karo: Podstawiłam te wartości do wzoru z tablic matematycznych ;>
31 mar 14:13
J: Ale skąd masz tam.. 3cos2α ?
31 mar 14:14
Karo: Hmm, czyli rozumiem, że zadanie źle zrobione...
31 mar 14:17
J: | | 3 | |
Dokładnie tak.... sin2α + cos2α = 1 ⇔ cos2α = 1 − sin2α i sin2α = |
| |
| | 4 | |
Podstawiamy za cos
2α: = sin
2α − 3(1 − sin
2α) =
| | 3 | | 3 | | 3 | | 1 | |
|
| − 3( 1 − |
| ) = |
| − 3* |
| = 0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
31 mar 14:21
Karo: Już od tych ułamków wzrok mi szaleje... No, ale to nie na temat. Dziękuję
31 mar 14:26