f wymierna
aga: Rozwiąż równanie:
U{|x
2−x|+1}{|x+1|−x
2|=1
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
no to tak: D: x∊R\{ |
| , |
| |
| | −2 | | −2 | |
ma to sens?
jak dalej z tym postępować? proszę nawet o słowne, ale logiczne pomoce, bo chciałabym to
zrozumieć, nawet wolę, niż dostać po prostu odpowiedź
31 mar 12:56
aga: | |x2−x| + 1 | |
| = 1 |
| |x+1| − x2 | |
coś tam w 1 poście się zepsuło
31 mar 12:57
PW: Ja bym narysował wykresy funkcji
f(x) = |x2−x| + 1
oraz
g(x) = − x2 + |x+1|
i zaobserwował, że na pewnym przedziale wykresy się pokrywają − tam właśnie jest rozwiązanie
równości.
31 mar 13:09
aga: hmmm i to jest pospolite rozwiązywanie takich równań? czy może jakoś na liczbach można to
rozwiązać?
31 mar 13:13
...:
dziedzina ok ... można uprościć troszkę te znaki
31 mar 13:13
aga: ja to sobie jakoś to tak rozkminiałam, żeby przerzucić 1 na drugą stronę, dać wspólny
mianownik, potem skoro mamy dziedzinę i wiemy kiedy nie może być =0 to pomnożyć przez
mianownik, zostanie nam locznik, załatwić moduły i rozwiązać to. Co o tym myślicie?
31 mar 13:16
...:
... można i "przez Poznań" ... skoro iloczyn =1 to ?
31 mar 13:25
J:
Albo tak ... Ix2 − xI + 1 = I x+1 I − x2 i rozpisujesz w przedziałach:
(−∞,−1) <−1,0) <0,1) < 1,+∞)
31 mar 13:29
aga: no właśnie od razu pomnożyć przez mianownik, ale potem przerzucić wszystko na lewą stronę
prawda?
31 mar 13:34
J:
Dla x ∊(−∞,−1) : x2 − x = −x −1 − x2
Dla x ∊ <−1,0) : x2 − x = x + 1 − x2
Dla x ∊ <0,1) : −x2 + x = x + 1 − x2
Dla x ∊ < 1,+∞) : x2 + x = x +1 − x2
31 mar 14:06
aga: dzięki wielkie
31 mar 14:07