f wymierna
korn: uprość wyrażenia:
| 4x+|x| | | x−4|x| | |
| + |
| |
| 3x−|x| | | 5x+|x| | |
jak to wykonać? w ogóle jak z tymi modułami? bo jak widzę moduł to już mi się kręci w głowie.
Kolejny przykład od razu:
31 mar 12:27
zawodus: mnie się kręci w głowie bo butelce

do szkoły się chodziło?
31 mar 12:32
J:
| | 4x+x | | x − 4x | | 5x | | −3x | |
1)Dla x > 0 : = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 3x − x | | 5x+x | | 2x | | 6x | |
31 mar 12:32
wredulus_pospolitus:
pierwszy ... rozpatrujesz dwa przypadki:
1) x>0 ... wtedy |x| = x
2) x<0 ... wtedy |x| = −x
i piszesz, że x≠0
31 mar 12:33
31 mar 12:33
J: Dla x < 0 ..... tak, jak napisał "wredulus pospolitus"
31 mar 12:35
korn: a ten drugi przykład to będzie tak:
dla x>0
dla x<0
?
31 mar 12:45
J: Nie.. W drugim musisz załozyć,że x ≠ 2 i x ≠ −2 , a potem rozpisujesz dla x > 2 oraz dla x < 2
31 mar 12:56
korn: a dlaczego akurat że x≠2 i x≠−2 ? Bo nie wiem skąd to biorę.
31 mar 12:58
J: Bo dla x = 2 oraz dla x = − 2 mianownik się zeruje.
31 mar 13:06
korn: ok dzięki wielkie
31 mar 13:12
wredulus_pospolitus:
mała poprawka
w drugim zadaniu masz cztery przypadki:
1) x<−2
2) x∊(−2,0)
3) x∊(0,2)
4) x>2
31 mar 14:49
wredulus_pospolitus:
J ... a niby dlaczego x=2 lub x=−2 wyzeruje mianownik

Licznik i owszem ... mianownik jest
'zawsze' dodatni
31 mar 14:50
J: Fakt ...

Pisząc to, patrzyłem na mianowniki w poście 12:45 , zapominając o wartości
bezwzglęnej w mianowniku. A teraz moje pytanie, dlaczego x nie może byc równe 0 ?
31 mar 15:01