spłata długu
jkasia7: pożyczka 5000zł otrzymana rok temu będzie spłacona w dwóch ratach : za rok i za 2 lata od dziś.
Obliczyć wysokość drugiej raty, jeśli pierwsza rata wyniesie 2500zł a odsetki od długu
naliczane kwartalnie przy stopie kwartalnej 2%
31 mar 10:57
31 mar 11:49
Domel: Z zadania nie wiem, czy odsetki są kapitalizowane czy nie − ale znając banki to nie odpuszczą
kapitalizacji

czyli będą naliczane odsetki od kapitału i od powstałych odsetek.
P
0 − pożyczka początkowa − 5000,00 zł
q − odsetki − 2% / kwartał
R
R − rata za rok − 2500 zł
No więc − na dzień dzisiejszy kwota do spłaty wynosi:
P
D = P
0*(1+q)
4 = 5000*(1+0,02)
4 = 5412,16 zł
Za rok kwota do spłaty wyniesie:
P
R = P
0*(1+q)
8 = 5000*(1+0,02)
8 = 5858,30 zł
Ponieważ za rok zostanie spłacona wartość 2500 zł to do spłaty zostanie
P
S = P
R − R
R = 5858,30 − 2500 = 3358,30 zł
Odsetki dalej rosną przez kolejny rok ale tylko od pozostałej kwoty więc
P
2R = P
S*(1+q)
4 = 3358,30*(1+0,2)
4 = 3635,13 zł
31 mar 12:00
pigor: ..., z danych warunków spłaty kredytu, widzę to np. tak :
:
R2= (5000(1+2%)
4−
2500)* (1+2%)
4= (5000*1,02
4−2500)* 1,02
4=
= (5412,16− 2500)* 1,02
4= 2912,16* 1,02
4=
3152,22 zł − szukana
rata.
31 mar 12:28
pigor: ... ciekawe co powie na to
jkasia7 .
31 mar 12:31
zawodus: z bankiem nie wygrasz
31 mar 12:34
pigor: ...o

właśnie, właśnie, ale tu wydaje mi się podszedłem do sprawy
...

sprawiedliwie − odsetki naliczam od bieżącego długu (po oddaniu
2500zł, już za następny rok biorę odsetki tylko od długu który pozostał), a
kolega
Domel (być może i autor zadania) niestety zachował się jak ...
bezduszny bankowiec i

"prawdziwy" bankier krwiopijca ..
31 mar 12:57
Domel: kochane pieniążki chodźcie do tatusia
31 mar 15:21
daras: dlatego ja wolę je przejadać i nawet na podatek belki nie daję
31 mar 18:03