Oblicz wyrazy a_3 i a_5 ciągu geometrycznego (a_n).
Adrian: Oblicz wyrazy a3 i a5 ciągu geometrycznego (an).
d) a1 + a3 = 10, a3 = −8a6
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego (an).
c) a1 = 1, a2 + a3 = 20
31 mar 10:10
zawodus: w czym problem?
31 mar 10:12
Adrian: W tym, że nie wiem jak to obliczyć
31 mar 10:14
zawodus: znasz wzór na n−ty wyraz ciągu geo?
31 mar 10:16
Adrian:
Znam, ale prosiłbym o rozwiązanie.
Przynajmniej tego pierwszego.
31 mar 10:22
ja:
a1+a1+2r=10
a1+2r=−8(a1+5r)
___________
31 mar 10:25
ja: ups geom
a1*q2=−8(a1*q5) wylicz q i dalej łatwo
31 mar 10:27
Adrian: To jest chyba wzór na arytmetyczny, nie geo.
A powinno być tak:
a1 + a1 * q2 = 10
a1 * q2 = −8 (a1 *q5)
Z tym, że dalej mi wychodziły dziwne działania, więc jeśli ktoś mógłby to rozwiązać do końca,
to bym był wdzięczny.
31 mar 10:29
Adrian: hmm, no spróbuję, jak coś to dam znać
31 mar 10:29
31 mar 10:37
Adrian: No dobrze, pierwsze wyszło.
Z drugim mam problem dalej.
a1 = 1
a2 + a3 = 20
a1 * q + a1 * q2 = 20
a1 ( q + q2) = 20
Jak to dalej obliczyć?
Dziś jakoś nie myślę..
31 mar 10:38
ja: podataw a1=1 i licz równanie kwadratowe masz przeciez.
31 mar 10:39
Adrian: Nie zauważyłem. Już rozumiem, dalej sobie obliczę.
Dziękuję za pomoc.
31 mar 10:41