plani
bezendu:
Godzio
Pomęczysz trochę planimetrię za mną ?
31 mar 00:10
Godzio:
Mogę pomęczyć
31 mar 00:11
bezendu: Dużo tego nie ma 15 zadań. To są takie które robiłem od rana i nie mogę dokończyć.
31 mar 00:11
kyrtap: bezendu do spania
31 mar 00:13
bezendu:

1./ Długości boków prostokąta ABCD spełniają warunki: 2|AD | ≤ |CD | i |CD | = 3 . Na boku CD
wybrano punkty E i F w ten sposób, że |DE | = |FC | = |AD | . Punkt G jest takim punktem
odcinka AE , że |AG | : |GE | = 2 : 1 . Oblicz długość boku AD prostokąta, dla której pole
trójkąta F GB jest największe.
Jak zaznaczyć te punkty?
31 mar 00:13
bezendu: @krypt mam na drugą lekcję a moja konkurencja pewnie nie śpi i też robi zadania
31 mar 00:14
kyrtap: konkurencja kogo masz na myśli?
31 mar 00:15
bezendu:
Ludzi którzy piszą maturę R i idą na ten sam kierunek. Nie wiesz, że o dostaniu decyduję liczba
% z matury ?
31 mar 00:16
kyrtap: wiem wiem
31 mar 00:17
Godzio:
31 mar 00:17
bezendu:
Odcinek EF=3−2x ?
Odcinek AB=3
I teraz od PΔFBG=PABD−te 4 pola małych trójkątów ?
31 mar 00:19
Godzio:
Pewnie tak można, ale czy PFGE się łatwo policzy ?
31 mar 00:23
Godzio:
A w sumie tak, bo kąty są ładne. Ta droga będzie ok.
31 mar 00:24
bezendu: A o jakiej jeszcze metodzie myślałeś ?
31 mar 00:25
Godzio:
Nie myślałem, nie znalazłem nic prostszego.
31 mar 00:28
bezendu:
| | 2 | | 9 | |
Liczę to pole i wychodzi − |
| x(x− |
| ) funkcja kwadratowa więc tego pola nie powinno |
| | 3 | | 4 | |
zapisać się jak funkcji f(x) ? Bo muszę znaleźć wartość największą a takie coś jest dla
funkcji

?
31 mar 00:29
Godzio:
To pole przedstawia się za pomocą funkcji
I teraz znajdujesz wartość największą. Mam nadzieję, że błędu rachunkowego nie zrobiłeś
31 mar 00:31
bezendu: Chodziło mi o ten właśnie mały szczegół
31 mar 00:32
Godzio:
Mi wyszła trochę inna funkcja
31 mar 00:34
bezendu: A jaka ?
31 mar 00:35
Godzio:
Ale to już mniejsza o to, dawaj kolejne zadanie, bo wcześnie wstać nie muszę, ale niedługo
padnę
31 mar 00:35
31 mar 00:35
Godzio:

Masz do porównania, i tak nic lepszego nie mam do roboty
| | x2 | | 1 | | 1 | |
PFBG = 3x− (2 * |
| + |
| * 2a * 3 * sin(45o) + |
| a * (3 − x) * sin(135o)) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x2 | |
= 3x − (x2 + x + |
| (3 − x) ) = 3x − x2 − x − |
| + |
| |
| | 6 | | 2 | | 6 | |
31 mar 00:37
bezendu:

2./ W trójkąt równoboczny o boku długości 6 cm wpisano kwadrat. Oblicz pole tego kwadratu.
H−18
√3
| 18√3 | | 3 | |
| = |
| tak proporcja ? |
| a | | a/2 | |
31 mar 00:39
Godzio:
A skąd to 18√3 ?
31 mar 00:42
bezendu:
Wysokość trójkąta równobocznego 3
√3
31 mar 00:44
Godzio:
No

Ale to chyba zadanie z podstawy nie

?
Proporcja źle ułożona (zobacz, że Ci z niej sprzeczność wyjdzie )
31 mar 00:46
Piotr:
jesli mozna : moze by skorzystac z tego ze katy w trojkacie rownobocznym sa rowne 60 o ?
31 mar 00:46
Godzio:
W tym zadaniu cokolwiek się zrobi będzie dobrze, na pierwszy rzut oka można to zrobić na 3
sposoby
31 mar 00:48
bezendu:
To Cię zdziwię bo zadanie z R
31 mar 00:48
bezendu:
| 3√3 | | 3 | |
| = |
| teraz jest dobrze  |
| a | | | |
31 mar 00:52
bezendu:
Dobra dziękuję, już muszę kończyć
31 mar 00:53
Godzio:
Ok
31 mar 00:54