ulamki algebraiczne
Kasiaa11 : wykonaj dzialania:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c) |
| + |
| + |
| + |
| + |
| | x(x+1) | | ( x+1)(x+2) | | ( x+2)(x+3) | | (x+3)(x+4) | |
Dostałem takie zadanie do rozwiązania i nie wiem jak się za nie zabrac

Wie ktoś jak się coś
takiego rozwiązuje? Będę bardzo wdzięczna za każdą wskazówke
30 mar 23:14
daras: wspólny mianownik i fiu
30 mar 23:17
30 mar 23:17
pomocnik: Nie polecam wspólnego mianownika
30 mar 23:18
adamm: czemu nie do wspolnego, jak mozna to inaczej zrobic?
30 mar 23:19
pomocnik: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Zobacz, że |
| = |
| − |
| |
| | x(x+1) | | x | | x+1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| (x+1)(x+2) | | x+1 | | x+2 | |
itd na końcu zredukuj niezredukowane
30 mar 23:22
adamm: | | 1 | |
a |
| rozlozy sie na |
| | (x+1)(x+2) | |
30 mar 23:27
pomocnik: Nie rozłoży się musi być minus
30 mar 23:31
pomocnik: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Twoje wyrażenie równa się |
| − |
| + |
| − |
| |
| | x | | x+1 | | x+1 | | x+2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
+ |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | x+2 | | x+3 | | x+3 | | x+4 | | x+4 | | x+5 | | x | | x+5 | | x(x+5) | |
30 mar 23:36
Piotr:
pamietac o dziedzinie
30 mar 23:37
adamm: ok wielkie dzięki za pomoc
30 mar 23:58
daras: a co na to
Kasiaa11
31 mar 04:08
Janek191:
Kasia jeszcze smacznie śpi i o matematyce śni
31 mar 06:55
daras: i wątpie czy tu zajrzy jak się obudzi
31 mar 11:44
Kasiaa11: Ja również bardzo dziękuje za pomoc
31 mar 23:37