analityczna
komik: Przyprostokatna AB trójka˛ta prostokatnego ABC jest zawarta w prostej o równaniu 2y +
x + 6 = 0, a srodek jego przeciwprostokatnej BC ma współrzedne S = (9, 0). Oblicz współrzedne
wierzchołka C jezeli cos∡ACB = 3√10/10 .
od czego zacząć ?
30 mar 22:25
zombi: Btw. ma ktoś odpowiedzi do tej maturki dzisiejszej ?
30 mar 22:26
komik: właśnie. przydały by się. A ma ktoś pomysł jak zrobić to ?
30 mar 22:44
zombi: Ja mam, ale analitycznej nigdy nie jestem pewien, więc powiem, dopiero gdy ktoś poda odpowiedzi
30 mar 22:46
komik: ale chociaż o czego zacząłeś, co wyznaczyłeś i jak ten cosinus wykożystać
30 mar 22:48
komik: ?
30 mar 22:59
zombi: Już ci rozpisuję
30 mar 23:05
komik: dzięki
30 mar 23:07
zombi:

Dane:
AB: 2y+x+6=0
S(9,0)
| | 3√10 | | 3 | |
cos∡ACB = |
| = |
| |
| | 10 | | √10 | |
1. Odcinki |SC| = |SB|
2. Szukam prostej SD (SD⊥AB oraz przechodzi przez S)
3. Przyrównuję prostą SD z AB i otrzymuje współrzędne punktu D
4. Trójkąty ABC oraz DBS są ~ z cechy (kk) wobec tego ∡ACB = ∡DSB
5. Liczę długość długość SD
7. otrzymuję dlugość SB skąd mam już punkt B (dwie możliwości)
8. prosto z jednokładności czy wektorków otrzymujesz C
30 mar 23:12
komik: dzięki wielkie. rozumiem wszystko oprócz tego jak otrzymujesz punkt B mógłbyś wytłumaczyć?
30 mar 23:55
Marcin: Masz |SD| i masz |SB|. Wiesz że ΔDBS jest prostokątny. także nie powinno być problemów
31 mar 00:01
komik: mam zaćmienie dalej nie wiem. jak punkt z długości obliczyć ?
31 mar 00:05
zombi: | | 1 | |
Punkt B ma współrzędne (x, − |
| x−3) jeśli dobrze pamiętam znasz |SB| więc |
| | 2 | |
√(9−x)2 + (0−(−12x−3))2 = |SB| − a tu mamy naszą wartość, zwyczajna kwadratówka dwa
| | 1 | |
rozwiązania będą. To − |
| x−3 pisałem na oko z pamięci bo nie mam kartki obok. |
| | 2 | |
31 mar 00:13
Marcin: |DS|2+|DB|2=|SB|2
Współrzędne D i S znasz, a B należy do prostej AB
31 mar 00:15
komik: rzeczywiście

wcześniej napisałeś <otrzymuję dlugość SB skąd mam już punkt B> jakby to miało
być takie oczywiste i banalne. Dlatego nie siągnąłem do tego że punkt b leży na prostej AB i
ma takie współzedne. dzięki za pomoc
31 mar 00:18
zombi: Sorka za skrót myślowy
31 mar 00:19
komik:
31 mar 00:24