| 2x | 4x | 8x | 1024x | ||||
+ | + | +...+ | =4092 | ||||
| 2x−3 | 2x−3 | 2x−3 | 2x−3 |
| 2x | ||
a1= | ||
| 2x−3 |
| 2x | ||
a1 = | ||
| 2x − 3 |
| 1024 x | ||
an = | ||
| 2x − 3 |
| 1024x | 2x | ||
= | *2n −1 | ||
| 2x − 3 | 2x − 3 |
| 1024x | 2x | 1024x | 2x −3 | |||||
2n −1 = | : | = | * | = 512 | ||||
| 2x − 3 | 2x − 3 | 2x −3 | 2x |
| 1 − q10 | 1 − 210 | |||
zatem S10 = a1 * | = a1* | |||
| 1 − q | 1 − 2 |
| 2x | 1 − 210 | 2x | ||||
S10 = | * | = − | *(1 − 1024) = | |||
| 2x − 3 | 1 − 2 | 2x − 3 |
| 2x | 2 046 x | |||
= − | *( − 1023) = | |||
| 2x − 3 | 2x − 3 |
| 2 046 x | |
= 4092 / : 2 046 | |
| 2x − 3 |
| x | |
= 2 | |
| 2x − 3 |